Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego szuka ciekawych pomysłów na działania wspierające rozwój i promocję sektora regionalnej, tradycyjnej oraz naturalnej żywności. Organizacje pozarządowe, których projekty zostaną wybrane mogą uzyskać finansowanie na ich realizację.

Do końca stycznia przyjmowane są oferty w ramach konkursu ogłoszonego przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

W ramach konkursu można realizować zadania związane z popularyzacją wiedzy o regionalnej, tradycyjnej i naturalnej żywności najwyższej jakości, takie jak:

  1. Promocja produktów tradycyjnych – wspieranie identyfikacji i promocji produktów tradycyjnych, uczestnictwa w certyfikowanych systemach znakowania żywności oraz działań zmierzających do wpisywania produktów na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  2. Edukacja konsumentów i branży HoReCa – organizowanie działań dotyczących żywności regionalnej wysokiej jakości, żywności ekologicznej, zdrowego stylu życia oraz niemarnowania żywności.
  3. Promocja rzemieślniczej produkcji żywności – podejmowanie inicjatyw upowszechniających wiedzę o tradycyjnych metodach wytwarzania żywności i jej jakości.
  4. Warsztaty i szkolenia – organizowanie warsztatów kulinarnych, projektowanie narzędzi edukacyjnych, opracowywanie przewodników kulinarnych oraz tworzenie platform współpracy dla przedstawicieli branży.
  5. Festiwale i wydarzenia kulinarne – organizowanie konkursów, targów, festiwali i innych wydarzeń promujących dziedzictwo kulinarne regionu.
  6. Szkolenia specjalistyczne – realizowanie szkoleń dotyczących zdrowego odżywiania, technologii żywności oraz zagadnień branżowych.

Oferty można składać za pośrednictwem elektronicznego generatora witkac.pl do 31 stycznia 2025 r., do godz. 15:30.

Więcej: https://warmia.mazury.pl/obszary-wiejskie/aktualnosci/9602-konkurs-dla-ngo-promocja-naturalnej-zywnosci